Kávový dort s hruškami a karamelem

Těsto

(2 dávky labuchtího těsta)

 

6 vajec

300 g (jemného) krupicového cukru

400 g másla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

200 ml silné kávy, překapané nebo rozpustné

600 g hladké mouky

4 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)

2 špetky soli

+

25 g kvalitního kakaa

200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

 

Dokončení

150 g mandlového másla

500 g mascarpone

4 hrušky podle velikosti (oloupané, 2 minuty povařené a přes noc macerované v hruškovici)

karamel

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto rozdělte do 2 vymazaných forem o průměru 22 cm, vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Vychladlé korpusy seřízněte a každý z nich vodorovně rozkrojte na poloviny.

Zatímco se korpusy pečou, připravte si karamel a mandlové máslo podle receptu na str. 22. Jednotlivé díly korpusu potřete karamelem a mascar-pone utřeným s mandlovým máslem. Dort ozdobte hruškami a přelijte zbylým karamelem.

 

Recept na mandlové máslo:

Mandlové máslo

400 g nesolených pražených (mandlí * 1 lžíce medu * špetka soli

Mandle se lžící medu a solí promixujte tyčovým mixérem nebo ve výkon­ném robotu s nožovým nástavcem na velmi jemnou kaši (bude to trvat dlou­ho, proto nechte raději v průběhu mixér odpočinout). Jak budete pokračo­vat, začne se uvolňovat olej a tím se z rozsekaných kousků začnou vytvářet hrudky. Máslo nebude hotové dříve, než docílíte dokonale hladkého krému. Skladujte ho v lednici v uzavíratelné sklenici až 4 týdny.

 

Recept na Karamel:

Karamel

50 g (jemného) krupicového cukru * 40 ml smetany * špetka soli

Cukr nechte na pánvi rozpustit, opatrně k němu vlijte za stálého míchání smetanu a krátce povařte, až se vše spojí do hladké hmoty. Jemně osolte, sůl krásně odpíchne chuť karamelu.

 

Recept pochází z knihy “La Buchta”. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Foto: La Buchta