Kapučíno nebo Cappuccino?

Žádná záhada!

Kapučíno je česky a cappuccino je italsky. Je původem italský kávový nápoj, který se skládá z ⅓ espressa (20–30 ml), ⅓ mléka a ⅓ mléčné pěny. Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích.

Jméno nápoje pochází z hnědého kapucínského obleku (sutany).

Stroj používaný k výrobě cappuccina byl vynalezen v Itálii, první patent byl vyroben Luigim Bezzerem v roce 1901.

Nápoj byl používán v Itálii od počátku 20. století a stal se populární v době po druhé světové válce, tlakové espresso stroje se staly postupně běžnou výbavou kaváren a restaurací. Cappuccino ve své současné podobě vzniklo kolem roku 1950.

Jak správně připravit cappuccino?

Asi vůbec nejoblíbenější nápoj. Připravujte si ristretto nebo espresso do šálku na cappuccino a až po okraj ho zalijte vyšlehaným mlékem s mirkopěnou. Díky správně ušlehanému mléku s teplotou do 65 stupňů výsledný nápoj lehce zesládne. Objem by měl být v rozmezí 150 až 180ml včetně espressa.

Občas se můžete setkat s cappuccinem s tvrdou pěnou, bublinami na povrchu. Nebo mýtem typu, že přes pěnu nesmí propadnout cukr apod. Není tomu tak. Správná pěna je lesklá, jemná a lahodná. Horké mléko je propojeno s pěnou. Mimochodem díky takové pěně můžete kreslit oblíbené obrázky.