Kávový dort s hruškami a karamelem

Těsto

(2 dávky labuchtího těsta)

 

6 vajec

300 g (jemného) krupicového cukru

400 g másla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

200 ml silné kávy, překapané nebo rozpustné

600 g hladké mouky

4 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)

2 špetky soli

+

25 g kvalitního kakaa

200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

 

Dokončení

150 g mandlového másla

500 g mascarpone

4 hrušky podle velikosti (oloupané, 2 minuty povařené a přes noc macerované v hruškovici)

karamel

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto rozdělte do 2 vymazaných forem o průměru 22 cm, vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Vychladlé korpusy seřízněte a každý z nich vodorovně rozkrojte na poloviny.

Zatímco se korpusy pečou, připravte si karamel a mandlové máslo podle receptu na str. 22. Jednotlivé díly korpusu potřete karamelem a mascar-pone utřeným s mandlovým máslem. Dort ozdobte hruškami a přelijte zbylým karamelem.

 

Recept na mandlové máslo:

Mandlové máslo

400 g nesolených pražených (mandlí * 1 lžíce medu * špetka soli

Mandle se lžící medu a solí promixujte tyčovým mixérem nebo ve výkon­ném robotu s nožovým nástavcem na velmi jemnou kaši (bude to trvat dlou­ho, proto nechte raději v průběhu mixér odpočinout). Jak budete pokračo­vat, začne se uvolňovat olej a tím se z rozsekaných kousků začnou vytvářet hrudky. Máslo nebude hotové dříve, než docílíte dokonale hladkého krému. Skladujte ho v lednici v uzavíratelné sklenici až 4 týdny.

 

Recept na Karamel:

Karamel

50 g (jemného) krupicového cukru * 40 ml smetany * špetka soli

Cukr nechte na pánvi rozpustit, opatrně k němu vlijte za stálého míchání smetanu a krátce povařte, až se vše spojí do hladké hmoty. Jemně osolte, sůl krásně odpíchne chuť karamelu.

 

Recept pochází z knihy “La Buchta”. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Foto: La Buchta

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení