Podzim má svou jedinečnou atmosféru – chladnější rána, barevné listí a hřejivá vůně koření. A právě k této náladě dokonale patří dýňové latté, nápoj, který si v posledních letech získal obrovskou popularitu po celém světě.
Dýňové latté není jen obyčejná káva. Je to kombinace jemného espressa, krémového mléka a sladkého dýňového pyré, dochuceného směsí podzimního koření – skořice, muškátového oříšku či zázvoru. Každý doušek tak přináší příjemné zahřátí i chuťový zážitek, který potěší milovníky kávy i ty, kteří hledají něco speciálního.
Pokud hledáte způsob, jak si zpříjemnit sychravé dny, vyzkoušejte dýňové latté i u sebe doma. Stačí kvalitní zrnková káva, trochu dýně a koření – a rázem máte v hrnku podzimní rituál, na který se budete těšit každý den.
- 1 espresso ze zrnkové kávy např: Gran Maestro Italiano nebo můžete použít kapsli
- 200 ml mléka
- 2 lžíce dýňového pyré (můžete koupit hotové nebo uvařit a rozmixovat dýni Hokkaido)
- 1 lžička cukru nebo medu (dle chuti)
- ½ lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku a zázvoru
- šlehačka na ozdobu (volitelné)
- Připravte si šálek své oblíbené zrnkové kávy.
- V malém kastrůlku zahřejte mléko s dýňovým pyré, cukrem/medem a kořením. Nenechte převařit, jen zahřejte a dobře promíchejte.
- Směs napěňte pomocí šlehače na mléko nebo ruční metličky.
- Nalijte espresso do hrnku a zalijte napěněným mlékem s dýní.
- Ozdobte trochou šlehačky a posypte skořicí.
Pak už jen stačí se zabalit do deky a zastavit se.