Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
0 Kč

Recepty

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 11)
1 2 »
15.3.2018

Čokoládovo kávový dort

Skvělý dezert pro milovníky kávy a čokolády

Celý článek

Čokoládovo-kávový dort

 

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin na chlazení...

Doba přípravy: Do 30 minut

 

200g nesolených oříšků kešu, namočených přes noc ve studené vodě

250g kakaových sušenek (např. Opavia Zlaté Derby)

1 lžíce mleté zrnkové kávy  ( Doporučujeme Grand Maestro Italiano)

100g másla, rozpuštěného

500g čerstvého smetanového sýra, změklého (např. lučina, philadelphia)

2 lžičky vanilkového extraktu

300ml smetany ke šlehání

165ml medu nebo javorového sirupu

11 plátků želatiny

165 ml silného espresa

250g tmavé čokolády, rozpuštěné a vychladlé

250g mléčné čokolády, rozpuštěné a vychladlé

kakao holandského typu na poprášení

 

Příprava jídla

1.dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešu ořechy, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.

 

2. vytřete robot dočista a vsypte kešuu. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.

 

3 Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espresso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espressu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešu směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ. Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.

 

NĚCO NAVÍC

Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků.

8.3.2018

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Jaro je tu!

Celý článek

Počet porcí: na 6 - 8 kousků

Doba přípravy: Do 30 minut

+ chlazení

Pečení 0:25

 

Ingredience

 

180 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno

90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky

1 vejce, bílek a žloutek zvlášť

 

Na náplň

 

300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce

250 g mascarpone

1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení

150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané

šťáva a kůra z 1 pomeranče

 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

 

2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

 

3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

 

Recept pochází z archivu Apetit Online http://www.apetitonline.cz/recepty/8769-oriskovy-kolac-s-mascarpone-a-malinami.html

28.2.2018

Celozrnný jablečný koláč s drobenkou

Tento koláč můžete mít jak teplý tak studený, perfektní varianta pro tyto chladné dny. A navíc je zdravý!

Celý článek

Počet porcí: 6-8

Doba přípravy: Do 30 minut

Pečení: 60 minut

Ingredience

150 g pšeničné celozrnné hladké mouky

75 g másla, vychlazeného

1 žloutek

55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone

 

NA NÁPLŇ

750 g červených jablek

4 lžíce agávového sirupu nebo medu

100 g ostružin

1/2 lžičky mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

NA DROBENKU

55 g pšeničné celozrnné hladké mouky

40 g másla

25 g třtinového cukru

Příprava jídla

1. Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout.

2. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C.

3. Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40–45 minut.

 

Recept pochází z archivu Apetit Online http://www.apetitonline.cz/recepty/8464-celozrnny-jablecny-kolac-s-drobenkou.html

 

 

22.2.2018

Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami

Pro tyto chladnější dny je vhodná o něco hřejivější forma dezertu. Vyzkoušejte tyto lívanečky a nebudete chtít už nikdy jiné.

Celý článek

Doba přípravy do 30 minut

Ingredience (3-4) osoby

  • 200g ricotty
  • 100g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 200ml mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • borůvky (nejlépe lesní)
  • máslo na vytření pánve

NA OMÁČKU

  • 200g lesního ovoce
  • javorový sirup podle chuti
  • kukuřičný škrob na zahuštění (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Ricottu, tvaroh, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec vmíchejte borůvky. Rozpalte si pánev, vytřete ji máslem a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran.

2 Na omáčku si svařte lesní ovoce s cca 150ml vody a doslaďte javorovým sirupem. Pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání vařte alespoň 2 minuty (hotová omáčka zhoustne a bude čirá, ne bělavá).

NĚCO NAVÍC

Lívanečky můžete podávat s čímkoli chcete, třeba s kaštanovým pyré, javorovým sirupem, medovým máslem, zakysanou smetanou a oblíbenou zavařeninou, nahřátým arašídovým máslem, skořicovým cukrem nebo si zbytek tvarohu vyšlehejte s vanilkovým cukrem... 

Recept pochází z archivu Apetit http://www.apetitonline.cz/recept/ricottovo-tvarohove-livanecky-s-boruvkami

14.2.2018

Čokoládové brownies

jednoduché, časově nenáročné a přitom tak výborné...

Celý článek

Brownies

Těsto

3 vejce

150 g(jemného) krupicového cukru

200 gmásla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

300 ghladké mouky

1 lžička jedlé sody

nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu

špetka soli

+

400 gkvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

25 gkvalitního kakaa + na poprášení

Troubu předehřejte na160 stupňů Celsia. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horského rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto vlijte do vymazané formy a průměru27 cm(pro změnu jsme použili kulatou místo čtverhranné) a pečte asi 30 až 45 minut, až bude mít těsto na povrchu tenkou lesklou křehkou kůrčičku, ale uvnitř zůstane ještě vláčné. Brownies podávejte na kostky.

 

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta, autor fotografií: Johana Pošová

 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

8.2.2018

Cupcaky s jahodovým srdíčkem

Valentýn se nám blíží... potěšte svou drahou polovičku čokoládovým potěšením.

Celý článek

Ingredience

180 g hladké mouky

1/2 lžičky kypřicího prášku

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

1 a 1/2 lžíce kakaa holandského typu

125 g tmavé čokolády (min. 53%), nalámané na kousky

285 g třtinového cukru

200 ml mléka

100 g změklého másla

2 vejce, pokojové teploty

 

NA KRÉM

100 g jahod

2 lžíce moučkového cukru

320 ml smetany ke šlehání (min. 33%)

1 ztužovač šlehačky (např. Smeta-fix)

 

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.

2. Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a kakao a odložte prozatím stranou.

3.. Čokoládu a polovinu cukru dejte do mísy. Mléko ohřejte, přelijte ho přes čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda a cukr nerozpustí.

4. Máslo a zbylou polovinu cukru vložte do mísy a šlehejte do světlé pěny zhruba 5 minut (pokud máte domácí robot, použijte míchací nástavec, nikoli metličku).

5. Vejce prošlehejte a při vysokých otáčkách pomalu přilévejte k vyšlehanému máslu. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci mouky s kakaem a pokračujte s přiléváním vajec. Snižte otáčky a postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a dostatečně promíchejte, ale nepřemíchejte.

6. Lžící těsto rozdělte do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut, hotové muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

Recept pochází z archivu Apetit http://www.apetitonline.cz/recept/cupcaky-s-jahodovym-srdickem

31.1.2018

Granátový čokoládový koláč

Granátový čokoládový koláč, perfektní jako dezert po nedělním obědě.

Celý článek

Těsto

3 vejce

150 g (jemného) krupicového cukru

200 g másla

200 ml (polotučného) mléka

300 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli +

25 g kvalitního kakaa

šťáva z ½ granátového jablka

Poleva

200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

200 ml smetany ke šlehání

semínka z 1 velkého nebo ze 2 malých granátových jablek na ozdobu


Troubu předehřejte na 180 stupňů C. V míse promíchejte vejce s cukrem. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs vlijte k vejcím s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladné umíchejte do hladkého těsta.

Těsto vlijte do formy o průměru 25 cm vyložené papírem na pečení, vložte do trouby a pečte asi 35 a 40 minut. Mezitím si připravte polevu prošleháním čokolády se smetanou. Až korpus trochu vychladne, potřete ho polevou a ozdobte granátovými semínky.

 

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta, autor fotografií: Johana Pošová

 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

12.1.2018

Mrkvový koláč s limetkovým krémem

Celý článek

Těsto

(1⁄2 dávky labuchtího těsta)

 

1 velké nebo 2 malá vejce

75 g (jemného) krupicového cukru

100 g másla + na vymazání

100 ml (polotučného) mléka

150 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového) špetka soli

+

dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu

5 mrkví

 

Krém

 

250 g měkkého plnotučného tvarohu

250 g smetany ke šlehání (lehce ušlehané)

1 lžička předem namočené želatiny

3 lžíce světlého krupicového cukru

šťáva a kůra z 1 limety + limeta na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

 

Mrkve buď nastrouhejte, nebo prožeňte odšťavňovačem. Do těsta zapracujte nastrouhané mrkve nebo odšťavněnou dřeň a šťávu a rozdělte ho do dvou vymazaných forem o průměru 20 cm. Vložte je do trouby a pečte asi 30 minut, až bude těsto pevné.

 

Na krém spolu prošlehejte všechny uvedené suroviny. Mírně vychladlé korpusy vyjměte z forem, naneste na ně krém a ozdobte plátky limety a jemně nastrouhanou kůrou.

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta,vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz Autor fotografií: Johana Pošová

30.11.2017

Zamilovaná očka

Na přípravu jsou až překvapivě jednoduchá, ale ta chuť! Jemné máslové pečivo se vám rozplyne na jazyku a následně osvěží chuť marmelády. Rybízová tak nějak neodmyslitelně patří k Vánocům a i zamilovaným očkům moc sluší

Celý článek

 

Příprava 10 minut + chlazení přes noc + pečení 30 minut

 

Na těsto:

·180 g změklého másla
·70 g moučkového cukru
·2 žloutky
·260 g hladké mouky
·kůra z poloviny bio citrónu
·semínka z poloviny vanilkového lusku

 

Na náplň:

·50 g husté rybízové marmelády
·1 žloutek na potření cukroví

 

1/ Změklé máslo s cukrem utřete do hladka a postupně přidávejte oba žloutky. Výsledkem by měla být pěkně soudržná hmota. Ruční elektrický šlehač vám práci usnadní, ale pozor, šlehejte krátce. Je třeba všechny suroviny hezky spojit, ne vyšlehat do pěny. Toho se dočkáte jindy.

2/ Na dřevěný vál nebo do širší mísy nasypte mouku, nastrouhejte do ní kůru z poloviny citrónu a vyškrábněte semínka z půlky vanilkového lusku. Doprostřed vyklopte máslovou hmotu a rukama vše zpracujte do hladkého těsta. Z něj pak vytvořte úhledný bochánek.

3/ Těsto zabalte do potravinové fólie, lehce zploštěte a odložte do lednice. Nechte je odpočívat přes noc. Pokud nemáte možnost nebo nevydržíte čekat tak dlouho, dopřejte těstu alespoň dvě hodiny. Počítejte s tím, že čím déle těsto necháte odležet, tím líp se vám s ním pak bude pracovat.

4/ Druhý den, anebo o pár hodin později zapněte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.

5/ Zrelaxovaný bochánek těsta rozdělte na poloviny. Jednu vraťte zpět do chladu a druhou položte na lehce pomoučněný vál nebo silikonovou podložku.

6/ Z těsta vyválejte souměrné hady o průměru asi 2 cm. Rozkrájejte je na malé kousky a v rukou z nich zformujte kuličky. Každá z nich by měla mít opět asi 2 cm v průměru, a hlavně by všechny měly být stejně velké, aby se rovnoměrně propékaly. Následně je přeneste na plech a lehce je prstem zploštěte. Vařečkou se širší rukojetí vytlačte důlek uprostřed každého očka.

7/ Krátce prošlehejte žloutek, který vám zbyl na zdobení. Výtvory jím rovnoměrně potřete. Rybízovou marmeládu promíchejte lžičkou a přeneste do malého cukrářského sáčku. Můžete jej nahradit i dostatečně pevným svačinovým sáčkem. Následně do každého očka kápněte trochu marmelády tak, aby nepřetékala ven. Jinak by při pečení mohla z očka utéct pryč.

8/ Připravená očka pečte v předehřáté troubě asi 8–12 minut. Podle zlatavé barvičky poznáte, že jsou správně propečená. Pokud si přesto nejste jistí, jedno očko vyndejte na prkénko a zkuste okoštovat. Ale opatrně, ať si nepopálíte jazyk o marmeládu. Očka vydrží i několik týdnů, stejně jako jiné neplněné druhy vánočního cukroví. Tedy pokud je rodině budete přiměřeně dávkovat a neprozradíte svou tajnou skrýš.

 

 

Recept pochází z knihy Sladké bary – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete, vydalo nakladatelství Smart Press

Foto: David Turecký

Pan Kafíčko tento týden doporučuje

9.11.2017

Kávový dort s hruškami a karamelem

Tento lahodný recept pochází z Knihy La Buchta-Cesta z jednoho těsta. S tímto elegantním a exotickým dortem si můžete být jistí, že si pochutnají všichni i Ti, kteří mají extra mlsný jazýček.

Celý článek

Těsto

(2 dávky labuchtího těsta)

 

6 vajec

300 g (jemného) krupicového cukru

400 g másla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

200 ml silné kávy, překapané nebo rozpustné

600 g hladké mouky

4 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)

2 špetky soli

+

25 g kvalitního kakaa

200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

 

Dokončení

150 g mandlového másla

500 g mascarpone

4 hrušky podle velikosti (oloupané, 2 minuty povařené a přes noc macerované v hruškovici)

karamel

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto rozdělte do 2 vymazaných forem o průměru 22 cm, vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Vychladlé korpusy seřízněte a každý z nich vodorovně rozkrojte na poloviny.

Zatímco se korpusy pečou, připravte si karamel a mandlové máslo podle receptu na str. 22. Jednotlivé díly korpusu potřete karamelem a mascar-pone utřeným s mandlovým máslem. Dort ozdobte hruškami a přelijte zbylým karamelem.

 

Recept na mandlové máslo:

Mandlové máslo

400 g nesolených pražených (mandlí * 1 lžíce medu * špetka soli

Mandle se lžící medu a solí promixujte tyčovým mixérem nebo ve výkon­ném robotu s nožovým nástavcem na velmi jemnou kaši (bude to trvat dlou­ho, proto nechte raději v průběhu mixér odpočinout). Jak budete pokračo­vat, začne se uvolňovat olej a tím se z rozsekaných kousků začnou vytvářet hrudky. Máslo nebude hotové dříve, než docílíte dokonale hladkého krému. Skladujte ho v lednici v uzavíratelné sklenici až 4 týdny.

 

Recept na Karamel:

Karamel

50 g (jemného) krupicového cukru * 40 ml smetany * špetka soli

Cukr nechte na pánvi rozpustit, opatrně k němu vlijte za stálého míchání smetanu a krátce povařte, až se vše spojí do hladké hmoty. Jemně osolte, sůl krásně odpíchne chuť karamelu.

 

Recept pochází z knihy “La Buchta”. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Foto: La Buchta

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 11)
1 2 »

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Skvělé ceny

Široký výběr kávy