Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
0 Kč

Recepty

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 13)
1 2 »
21.6.2018

Kávový nanuk

Domácí kávové nanuky jsou ideálním řešením na vysoké teploty a horko. Nejenom, že skvěle chutnají, ale také krásně vypadají. Osvěžte se a užijte si svou denní dávku kávy!

Celý článek

Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut + mražení 20 minut
Mražení a zachlazování 0:15
 

Ingredience

    • 100 g krupicového cukru
    • 50 ml tmavého rumu
    • 1 plátek želatiny
    • 100 ml silného espressa
    • 250 ml mléka
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 50 g hrubého mandlového griliáše (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 V rendlíku smíchejte cukr a 4–5 lžic vody. Na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Přilijte rum. Želatinu nechte nabobtnat v malém množství vody. V druhém rendlíku přiveďte k varu mléko s kávou, ztlumte a zahřívejte dalších 15 minut.

K mléčné kávě přidejte cukrový sirup s rumem a vymačkanou želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přeceďte přes jemné síto a nechte vychladnout.

3 Ušlehejte smetanu na tuhou šlehačku a jemně ji promíchejte s připravenou směsí. Dejte do nádoby 5x25cm a vložte do mrazáku. Jakmile směs začne tuhnout, zapíchejte do ní pravidelně 8 nanukových dřívek. (Nanuky můžete připravit i přímo v nanukových formičkách.)

4 Až bude směs zmrzlá, nakrájejte mezi dřívky plátky nožem namočeným v horké vodě. Každý nanuk před podáváním obalte v mandlovém griliáši.

NĚCO NAVÍC
Na mandlový griliáš vsypte 50 g loupaných mandlí na pekáček vyložený pečicím papírem lehce pomazaný olejem. V kastrůlku smíchejte cukr (40 g) a 15 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a zahřívejte asi 3 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním mandle a nechte vychladnout. Nasekejte nahrubo.

Pan Kafíčko tento týden doporučuje

30.5.2018

Frappé

Ledové frappé, které se vůbec poprvé podávalo v roce 1957 v Soluni, vám v Řecku nabídnou všude: v taverně, restauraci i na pláži... A udělat si ho můžete i doma. Je totiž boží!

Celý článek

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1 osobu 
Doba přípravy: Do 10 minut. Bez vaření
 
 

Ingredience:

  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2–3 lžičky krupicového cukru (nebo podle chuti viz Něco navíc) 
  • kostky ledu
  • 4 lžíce mléka 

Příprava:

1 Instantní kávu vsypte do šejkru nebo uzavíratelné sklenice, třeba na zavařování. Přidejte cukr podle chuti a 8–10 lžic studené vody. Šejkrujte asi 30 vteřin nebo víc, až vznikne hustá pěna. Podle chuti můžete v pěniči mléka napěnit mléko.

2 Zhruba do poloviny vysoké sklenice vsypte kostky ledu, vlijte kávovou pěnu, přidejte studené mléko nebo mléčnou pěnu a dolijte vodou. Servírujte s brčkem.

NĚCO NAVÍC 

I když nemáte rádi příliš sladkou kávu, cukr je v tomto případě třeba. Proto dávku o moc nesnižujte, právě obsah cukru totiž pomůže vytvořit a ztužit kávovou pěnu. 

 

Recept pochází z archivu Apetit: http://www.apetitonline.cz/recept/frappe

15.3.2018

Čokoládovo kávový dort

Skvělý dezert pro milovníky kávy a čokolády

Celý článek

Čokoládovo-kávový dort

 

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin na chlazení...

Doba přípravy: Do 30 minut

 

200g nesolených oříšků kešu, namočených přes noc ve studené vodě

250g kakaových sušenek (např. Opavia Zlaté Derby)

1 lžíce mleté zrnkové kávy  ( Doporučujeme Grand Maestro Italiano)

100g másla, rozpuštěného

500g čerstvého smetanového sýra, změklého (např. lučina, philadelphia)

2 lžičky vanilkového extraktu

300ml smetany ke šlehání

165ml medu nebo javorového sirupu

11 plátků želatiny

165 ml silného espresa

250g tmavé čokolády, rozpuštěné a vychladlé

250g mléčné čokolády, rozpuštěné a vychladlé

kakao holandského typu na poprášení

 

Příprava jídla

1.dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešu ořechy, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.

 

2. vytřete robot dočista a vsypte kešuu. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.

 

3 Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espresso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espressu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešu směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ. Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.

 

NĚCO NAVÍC

Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků.

8.3.2018

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Jaro je tu!

Celý článek

Počet porcí: na 6 - 8 kousků

Doba přípravy: Do 30 minut

+ chlazení

Pečení 0:25

 

Ingredience

 

180 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno

90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky

1 vejce, bílek a žloutek zvlášť

 

Na náplň

 

300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce

250 g mascarpone

1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení

150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané

šťáva a kůra z 1 pomeranče

 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

 

2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

 

3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

 

Recept pochází z archivu Apetit Online http://www.apetitonline.cz/recepty/8769-oriskovy-kolac-s-mascarpone-a-malinami.html

28.2.2018

Celozrnný jablečný koláč s drobenkou

Tento koláč můžete mít jak teplý tak studený, perfektní varianta pro tyto chladné dny. A navíc je zdravý!

Celý článek

Počet porcí: 6-8

Doba přípravy: Do 30 minut

Pečení: 60 minut

Ingredience

150 g pšeničné celozrnné hladké mouky

75 g másla, vychlazeného

1 žloutek

55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone

 

NA NÁPLŇ

750 g červených jablek

4 lžíce agávového sirupu nebo medu

100 g ostružin

1/2 lžičky mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

NA DROBENKU

55 g pšeničné celozrnné hladké mouky

40 g másla

25 g třtinového cukru

Příprava jídla

1. Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout.

2. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C.

3. Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40–45 minut.

 

Recept pochází z archivu Apetit Online http://www.apetitonline.cz/recepty/8464-celozrnny-jablecny-kolac-s-drobenkou.html

 

 

22.2.2018

Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami

Pro tyto chladnější dny je vhodná o něco hřejivější forma dezertu. Vyzkoušejte tyto lívanečky a nebudete chtít už nikdy jiné.

Celý článek

Doba přípravy do 30 minut

Ingredience (3-4) osoby

  • 200g ricotty
  • 100g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 200ml mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • borůvky (nejlépe lesní)
  • máslo na vytření pánve

NA OMÁČKU

  • 200g lesního ovoce
  • javorový sirup podle chuti
  • kukuřičný škrob na zahuštění (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Ricottu, tvaroh, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec vmíchejte borůvky. Rozpalte si pánev, vytřete ji máslem a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran.

2 Na omáčku si svařte lesní ovoce s cca 150ml vody a doslaďte javorovým sirupem. Pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání vařte alespoň 2 minuty (hotová omáčka zhoustne a bude čirá, ne bělavá).

NĚCO NAVÍC

Lívanečky můžete podávat s čímkoli chcete, třeba s kaštanovým pyré, javorovým sirupem, medovým máslem, zakysanou smetanou a oblíbenou zavařeninou, nahřátým arašídovým máslem, skořicovým cukrem nebo si zbytek tvarohu vyšlehejte s vanilkovým cukrem... 

Recept pochází z archivu Apetit http://www.apetitonline.cz/recept/ricottovo-tvarohove-livanecky-s-boruvkami

14.2.2018

Čokoládové brownies

jednoduché, časově nenáročné a přitom tak výborné...

Celý článek

Brownies

Těsto

3 vejce

150 g(jemného) krupicového cukru

200 gmásla + na vymazání

200 ml (polotučného) mléka

300 ghladké mouky

1 lžička jedlé sody

nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu

špetka soli

+

400 gkvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

25 gkvalitního kakaa + na poprášení

Troubu předehřejte na160 stupňů Celsia. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horského rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto vlijte do vymazané formy a průměru27 cm(pro změnu jsme použili kulatou místo čtverhranné) a pečte asi 30 až 45 minut, až bude mít těsto na povrchu tenkou lesklou křehkou kůrčičku, ale uvnitř zůstane ještě vláčné. Brownies podávejte na kostky.

 

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta, autor fotografií: Johana Pošová

 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

8.2.2018

Cupcaky s jahodovým srdíčkem

Valentýn se nám blíží... potěšte svou drahou polovičku čokoládovým potěšením.

Celý článek

Ingredience

180 g hladké mouky

1/2 lžičky kypřicího prášku

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

1 a 1/2 lžíce kakaa holandského typu

125 g tmavé čokolády (min. 53%), nalámané na kousky

285 g třtinového cukru

200 ml mléka

100 g změklého másla

2 vejce, pokojové teploty

 

NA KRÉM

100 g jahod

2 lžíce moučkového cukru

320 ml smetany ke šlehání (min. 33%)

1 ztužovač šlehačky (např. Smeta-fix)

 

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.

2. Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a kakao a odložte prozatím stranou.

3.. Čokoládu a polovinu cukru dejte do mísy. Mléko ohřejte, přelijte ho přes čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda a cukr nerozpustí.

4. Máslo a zbylou polovinu cukru vložte do mísy a šlehejte do světlé pěny zhruba 5 minut (pokud máte domácí robot, použijte míchací nástavec, nikoli metličku).

5. Vejce prošlehejte a při vysokých otáčkách pomalu přilévejte k vyšlehanému máslu. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci mouky s kakaem a pokračujte s přiléváním vajec. Snižte otáčky a postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a dostatečně promíchejte, ale nepřemíchejte.

6. Lžící těsto rozdělte do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut, hotové muffiny vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

Recept pochází z archivu Apetit http://www.apetitonline.cz/recept/cupcaky-s-jahodovym-srdickem

31.1.2018

Granátový čokoládový koláč

Granátový čokoládový koláč, perfektní jako dezert po nedělním obědě.

Celý článek

Těsto

3 vejce

150 g (jemného) krupicového cukru

200 g másla

200 ml (polotučného) mléka

300 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli +

25 g kvalitního kakaa

šťáva z ½ granátového jablka

Poleva

200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)

200 ml smetany ke šlehání

semínka z 1 velkého nebo ze 2 malých granátových jablek na ozdobu


Troubu předehřejte na 180 stupňů C. V míse promíchejte vejce s cukrem. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs vlijte k vejcím s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladné umíchejte do hladkého těsta.

Těsto vlijte do formy o průměru 25 cm vyložené papírem na pečení, vložte do trouby a pečte asi 35 a 40 minut. Mezitím si připravte polevu prošleháním čokolády se smetanou. Až korpus trochu vychladne, potřete ho polevou a ozdobte granátovými semínky.

 

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta, autor fotografií: Johana Pošová

 

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

 

12.1.2018

Mrkvový koláč s limetkovým krémem

Celý článek

Těsto

(1⁄2 dávky labuchtího těsta)

 

1 velké nebo 2 malá vejce

75 g (jemného) krupicového cukru

100 g másla + na vymazání

100 ml (polotučného) mléka

150 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového) špetka soli

+

dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu

5 mrkví

 

Krém

 

250 g měkkého plnotučného tvarohu

250 g smetany ke šlehání (lehce ušlehané)

1 lžička předem namočené želatiny

3 lžíce světlého krupicového cukru

šťáva a kůra z 1 limety + limeta na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

 

Mrkve buď nastrouhejte, nebo prožeňte odšťavňovačem. Do těsta zapracujte nastrouhané mrkve nebo odšťavněnou dřeň a šťávu a rozdělte ho do dvou vymazaných forem o průměru 20 cm. Vložte je do trouby a pečte asi 30 minut, až bude těsto pevné.

 

Na krém spolu prošlehejte všechny uvedené suroviny. Mírně vychladlé korpusy vyjměte z forem, naneste na ně krém a ozdobte plátky limety a jemně nastrouhanou kůrou.

Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta,vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz Autor fotografií: Johana Pošová

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 13)
1 2 »

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Skvělé ceny

Široký výběr kávy