Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
0 Kč

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Počet porcí: na 6 - 8 kousků

Doba přípravy: Do 30 minut

+ chlazení

Pečení 0:25

 

Ingredience

 

180 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

2 lžíce lískových oříšků, nasekaných nadrobno

90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky

1 vejce, bílek a žloutek zvlášť

 

Na náplň

 

300 g čerstvých malin nebo jiného drobného ovoce

250 g mascarpone

1 lžíce moučkového cukru + další na poprášení

150 ml smetany ke šlehání, lehce ušlehané

šťáva a kůra z 1 pomeranče

 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

 

2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

 

3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

 

Recept pochází z archivu Apetit Online http://www.apetitonline.cz/recepty/8769-oriskovy-kolac-s-mascarpone-a-malinami.html

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Skvělé ceny

Široký výběr kávy