Mrkvový koláč s limetkovým krémem


Těsto
(1⁄2 dávky labuchtího těsta)
1 velké nebo 2 malá vejce
75 g (jemného) krupicového cukru
100 g másla + na vymazání
100 ml (polotučného) mléka
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového) špetka soli
+
dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu
5 mrkví
Krém
250 g měkkého plnotučného tvarohu
250 g smetany ke šlehání (lehce ušlehané)
1 lžička předem namočené želatiny
3 lžíce světlého krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 limety + limeta na ozdobu
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.
Mrkve buď nastrouhejte, nebo prožeňte odšťavňovačem. Do těsta zapracujte nastrouhané mrkve nebo odšťavněnou dřeň a šťávu a rozdělte ho do dvou vymazaných forem o průměru 20 cm. Vložte je do trouby a pečte asi 30 minut, až bude těsto pevné.
Na krém spolu prošlehejte všechny uvedené suroviny. Mírně vychladlé korpusy vyjměte z forem, naneste na ně krém a ozdobte plátky limety a jemně nastrouhanou kůrou.
Recept pochází z knihy La Buchta, tým autorů La Buchta,vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz Autor fotografií: Johana Pošová