Čokoládovo kávový dort


Čokoládovo-kávový dort
S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin na chlazení...
Doba přípravy: Do 30 minut
200g nesolených oříšků kešu, namočených přes noc ve studené vodě
250g kakaových sušenek (např. Opavia Zlaté Derby)
1 lžíce mleté zrnkové kávy ( Doporučujeme Grand Maestro Italiano)
100g másla, rozpuštěného
500g čerstvého smetanového sýra, změklého (např. lučina, philadelphia)
2 lžičky vanilkového extraktu
300ml smetany ke šlehání
165ml medu nebo javorového sirupu
11 plátků želatiny
165 ml silného espresa
250g tmavé čokolády, rozpuštěné a vychladlé
250g mléčné čokolády, rozpuštěné a vychladlé
kakao holandského typu na poprášení
Příprava jídla
1.dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešu ořechy, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.
2. vytřete robot dočista a vsypte kešuu. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.
3 Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espresso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espressu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešu směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ. Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků.